Nuri al-Maliki
0

"Vrijeme je da Britanci napuste Irak"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Irački premijer Nuri al-Maliki izjavio je ponedjeljak kako je došlo vrijeme da britanske snage napuste jug Iraka jer njihova prisutnost više nije potrebna da bi se održala sigurnost i situacija bila pod nadzorom.

Te snage bi eventualno još bile potrebne zbog njihova iskustva u obuci iračkih snaga i radi rješavanja nekih tehnoloških pitanja, ali sada je akcent na poslovnim vezama s Britanijom, kazao je Maliki u intervjuu za britanski dnevnik The Times, prenosi Reuters.

"Irak je otvoren britanskim kompanijama i britanskim prijateljima, za privrednu razmjenu i pozitivnu saradnju u nauci i obrazovanju", dodao je irački premijer.

On je zahvalio međunarodnim vojnim snagama koje su pod vodstvom Sjedinjenih Država dale "važnu pomoć" njegovoj zemlji, ali je istaknuo da je "sada okrenuta druga stranica".

Velika Britanija trenutno ima 4.000 vojnika u Iraku, uglavnom na jugu te zemlje. Britanske snage su pomogle u obuci iračke vojske i mornarice, a specijalne jedinice u Bagdadu sudjelovale su u napadima na pripadnike terorističke mreže Al-Qaide i drugih ekstremističkih grupa.

Maliki je prigovorio engleskim jedinicama što su se prošle godine povukle iz Basre u bazu kod aerodroma na periferiji toga grada i prepustile grad bandama i raznim milicijama.

Tada se sigurnosna situacija u gradu toliko pogoršala da su mladi razbojnici, kazao je irački premijer, hodali ulicama s mačetama i ubijali žene i djecu.

Onda su se građani Basre obratili za pomoć iračkim snagama koje su ponovno uspostavile nadzor nad gradom, podsjetio je Al-Maliki.