Svijet
69

Vrijeme ih je zaboravilo: Pleme Hadza već 10.000 godina živi na isti način

Klix.ba
U vrijeme kada su naši životi do te mjere pojednostavljeni da pritiskom na jedno dugme možemo upaliti grijanje, promijeniti kanal ili rezervisati putovanje na Barbados, na obala jezera Eyasi u Tanzaniji živi posljednje lovačko-skupljačko pleme u svijetu.

Pripadnici plemena Hadza ne uzgajaju ni hranu ni stoku, niti grade trajna utočišta za život. Oni već 10.000 godina žive na isti način, a taj život bi se mogao opisati jednom rječju - sloboda, nešto što moderno društvo ne može ni zamisliti, a malo je vjerovatno da će ikada doživjeti.

Moderni čovjek, doduše, nema ni vještine da preživi u takvoj sredini. Pleme Hadza ne zna za struju, automobile, telefone, posao, vozne redove, društvene ili vjerske strukture. Nema zakona, poreza, novca, a najbliža stvar valuti je povremena razmjena sandala i hlača sa članovima susjednog plemena.

Muškarci plemena Hadza svaki dan love babune na terenu prepunom trnovitog grmlja, zmija otrovnica i lavova. No, nemaju puno izbora, jer od onoga što ulove ovisi i njihova egzistencija.

Prema modernim standardima ovo pleme ne bi trebalo postojati, međutim ostaju misterija, pleme koje je vrijeme zaboravilo.

Nikada se ni s kim ne sukobljavaju, a ne sjećaju se da ih je ikad zadesila neka epidemija, ili glad. Njihova ishrana je jednostavna i sastoji se uglavnom od mesa antilopa, ptica, bizona, pavijana..., a tu su i raznorazne biljke i bobice, koje nađu u prirodi.

Vjeruje se da govore najstarijim jezikom na svijetu, piše Daily Mail.