Svijet
0

Vrhovni sud Venecuele: Uvođenje vanrednog stanja je opravdano

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vanredno stanje koje je u subotu u Venecueli proglasio predsjednik Nicolas Maduro a odbio ga parlament u kojemu većinu ima opozicija, "u skladu je sa ustavom", saopćio je u četvrtak Vrhovni sud, najviše pravosudno tijelo u zemlji.

Sudije Vrhovnog suda koji opozicija smatra bliskim vlasti jednoglasno su odlučili da je uredba kojom se proširuju ovlasti predsjednika države što se tiče sigurnosti te raspodjele hrane i energije u skladu sa ustavom.

Sud je ocijenio da se vanredno stanje opravdava potrebom "zaštite venecuelskog naroda i institucija koji su bili izloženi unutarnjim i vanjskim prijetnjama te radnjama čiji je cilj bio destabilizirati privredu i društveni poredak zemlje".

Venecuelski parlament, gdje je opozicija u većini, u utorak je glasao protiv uvođenja vanrednog stanja ocijenivši da "produbljuje ozbiljno narušavanje ustavnog i demokratskog poretka u Venecueli".

Sudije Vrhovnog suda su u svojoj odluci zaključili da su zastupnici svojim glasanjem postupili "protuustavno i protuzakonito"