Svijet
211

Vrhovni sud u Meksiku proglasio pušenje marihuane osnovnim ljudskim pravom

Klix.ba
Demonstranti ispred Vrhovnog suda u Meksiko Citiyju (Foto: EPA)
Demonstranti ispred Vrhovnog suda u Meksiko Citiyju (Foto: EPA)
Najviša sudska instanca u meksiku donijela je presudu prema kojoj zabrana posjedovanja i konzumiranja marihuane predstavlja kršenje osnovnih ljudskih prava građana, što prema mišljenju mnogih predstavlja temelj legalizacije ove droge u budućnosti.

Naime, slučaj su pred sud iznijeli članovi Meksičke unije za savjesnu i odgovornu konzumaciju (španska skraćenica SMART), grupa građana koja se bori za reforme zakona vezanih za opojna sredstva u ovoj državi.

Presuda je donesena u korist četiri člana SMART-a koji su 2013. godine zatražili dozvolu za uzgoj, posjedovanje i upotrebu marihuane. Svoj zahtjev temeljili su na osnovu Zakona o slobodnom razvoju ličnosti, koji stoji u ustavu ove srednjoameričke zemlje.

Ukoliko dođe do još četiri slične presude, marihuana će biti legalna u cijeloj državi (Foto: EPA)
Ukoliko dođe do još četiri slične presude, marihuana će biti legalna u cijeloj državi (Foto: EPA)

Naime, u osnovi ovog zakona leži sloboda vlastitog izbora. Drugim riječima, ukoliko nikome drugome nećete naškoditi imate pravo bilo šta raditi sa svojim tijelom, a Vrhovni sud pod ovu kategoriju svrstao je i korištenje marihuane. S obzirom na funkcionisanje meksičkog pravosuđa, presuda se zasad odnosi samo ne četiri člana SMART-a, za potpunu legalizaciju potrebne su još najmanje četiri slične presude, prenosi Washington Post.

Iz Unije vjeruju kako će do potpune legalizacije ove biljke doći u narednih nekoliko godina, što će prema njihovim riječima zadati težak udarac dilerima.

"Zaista se radi o jednoj historijskoj presudi. U zemlji koja osjeća najgore posljedice rata protiv narko-kartela, ovakva presuda moža značiti samo dobru stvar. Vjerujemo kako će moć i utjecaj kartela značajno opasti ukoliko se marihuana legalizuje i oporezuje, s obzirom na to da preprodaja ove droge predstavlja njihov najveći izvor prihoda", izjavili su iz SMART-a.

Naime, u posljednje vrijeme mnoge zemlje rade na olakšavanju regulative vezane za kanabis. Jedan od posljednjih slučajeva jeste Kanada, čiji je novoizabrani premijer Justin Trudeau već ranije građanima obećao legalizaciju marihuane, a na tome je čak temeljio svoju izbornu kampanju.