Svijet
0

Vrhovni sud Srbije uvažio žalbu pilota bivše JNA Šišića

FENA
Vrhovni sud Srbije uvažio je žalbu pilota bivše JNA Emira Šišića, u Italiji osuđenog na 15 godina zatvora zbog rušenja helikoptera Europske zajednice 1992. godine iznad Varaždina i ukinuo odluku Okružnog suda u Novom Sadu kojom se odbija njegova molba za puštanje na uvjetni otpust, te je slučaj vratio na ponovno odlučivanje, priopćio je Vrhovni sud Srbije u ponedjeljak.

Šišićevu molbu za uvjetni otpust, s obzirom na to da je već izdržao više od polovine kazne koju mu je u svibnju 2003. godine izrekao talijanski sud, zbog rušenja helikoptera Europske zajednice iznad Varaždina 7. siječnja 1992. godine, odbio je ranije Okružni sud u Novom Sadu zbog toga što se talijansko Ministarstvo pravosuđa pozvalo na jamstvo da on, nakon izručenja u Srbiju, neće biti pušten na slobodu, niti će mu biti smanjena 15-godišnja zatvorska kazna,

Šišić je u žalbi na rješenje novosadskog suda kojim je odbijena njegova molba naveo da je to protivno Ustavu Srbije, Kaznenom zakoniku, Zakoniku o kaznenom postupku i Konvenciji o transferu osuđenih osoba, te da je prvostupanjski sud "očito zanemario okolnost da je on tražio uvjetni otpust, kojim se ne dobiva ni oslobađanje od kazne, niti ublažavanje kazne". Tražio je naime da se na njega primijeni Konvencija o transferu osuđenih osoba, koja u svojem članku 9 navodi da se u slučaju postupka uvjetnog otpusta primjenjuje zakon zemlje gdje osoba izdržava kaznu.

Emir Šišić je uhićen 9. svibnja 2001. godine u Mađarskoj, na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev Hrvatske, te je potom - zbog toga što su u srušenom helikopteru od petorice poginulih četvorica bili talijanski državljani - 20. lipnja 2002. godine izručen Italiji.

Prvostupanjskom presudom talijanskog suda 20. svibnja 2003. godine osuđen je na doživotni zatvor, ali mu je rimski Prizivni sud tu kaznu zamijenio kaznom od 15 godina zatvora, a početkom studenoga 2006. godine na vlastiti zahtjev prebačen je na izdržavanje kazne u Srbiji.

U međuvremenu, u kaznu mu je uračunata godina dana provedena u mađarskom ekstradicijskom pritvoru, a Italija mu je kaznu smanjila za tri godine, te je do 11. svibnja ove godine izdržao polovinu ukupne kazne, nakon čega po domaćim propisima ima pravo tražiti uvjetni otpust.