Svijet
0

Vrhovni sud SAD-a podržao zakon o zdravstvenom osiguranju

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država podržao je u četvrtak zakon o zdravstvenom osiguranju, koji je predložila administracija predsjednika Baracka Obame, što bi moglo da bude značajan podsticaj za njegovu kampanju pred novembarske predsjedničke izbore, javljaju američki mediji.

Sud je odluku donio glasovima pet naprema četiri, čime je potvrđena reforma zdravstvenog osiguranja, po kojoj će ubuduće svaki stanovnik SAD biti u obavezi da koristi to osiguranje.

Zakon će stupiti na snagu 2014. godine i njime je predviđeno da svi državljani Amerike, pod prijetnjom sankcija, moraju da kupe zdravstveno osiguranje, u slučaju da im nije obezbijeđeno na poslu, prenosi Tanjug.

Također, novim zakonskim rješenjem je predviđeno da se djeca do 26 godine nalaze na polisi koju koriste njihovi roditelji.

Republikanci su bili oštro protiv zakona, uz ocjenu da se njime krši sloboda pojedinca da sam odlučuje o svojim pravima.

Procjenjuje se da u ovom trenutku oko 30 miliona Amerikanaca nema nikakvo zdravstveno osiguranje.

Ispred zgrade Vrhovnog suda u Washingtonu okupilo se nekoliko hiljada pristalica i protivnika zakona koji su demonstrirali, ali je sve prošlo bez incidenata.