Svijet
0

Vrhovni sud SAD-a odlučio da vlada mora regulirati emisiju CO2 kod automobila

Sarajevo-x.com
Vrhovni sud SAD-a je odlučio da je vlada pogriješila kada je izjavila da nema moć da regulira ispušne gasove iz novih automobila i kamiona. Dvanaest država i 13 grupa za kampanju je dobilo sudski spor sa Agencijom za zaštitu okoline (Environmental Protection Agency - EPA).

Američki vrhovni sud je presudio da EPA nije ponudila "nikakvo logično objašnjenje" za odbijanje regulacije karbon-dioksida i drugih štetnih gasova koje stvaraju automobili. Presuda je dobivena tijesnim glasanjem, sa pet glasova za i četiri protiv.

Pravosudni organi su pozvani da odluče da li CO2 treba biti definiran kao zagađivač, te kao takav bude predmet regulacije emisije. Države i ekološke grupe tvrde da je vlada SAD-a imala zakonsku obavezu da smanji emisiju gasova staklenika.

EPA je argumentirala da prema zakonu iz 1970. godine, oni nemaju nikakva prava da uvode ograničenja jer se CO2 ne smatra zagađivačem.

Nivo stakleničkih gasova – koji prirodno nastaju, ali ih proizvode i automobili – je veoma porastao u zadnjem stoljeću, tako da mnogi naučnici tvrde da doprinose globalnom zagrijavanju koje je prisutno.