Svijet
0

Vrhovni sud odbacio posljednju žalbu na reizbor Musharrafa

FENA
Pakistanski Vrhovni sud odbacio je posljednju žalbu na reizbor predsjednika Perveza Musharrafa od 6. oktobra, otvorivši put zvaničnom proglašenju njegovog drugog mandata i ostavci na funkciju vojnog komandanta, saopćio je glasnogovornik suda Arshad Munir.

Generalni Musharraf, koji je na vlast došao državnim udarom prije osam godina, ponovo je izabran za predsjednika indirektnim glasanjem narodnih i pokrajinskih skupština.

Opozicija je osporila njegovu izbornost, ocijenivši da mu Ustav određuje da ostavi uniformu vojnog komandanta prije izbora, a osporila je i validnost samih izbora, jer bi, kako smatra opozicija, budućeg šefa države trebalo da izaberu buduće skupštine koje će biti formirane poslije općih izbora 8. januara.

Vrhovni sud je tada zaustavio proglašenje rezultata predsjedničkih izbora, ali je Musharraf uveo vanredno stanje i promijenio sastav Vrhovnog suda.

Taj sud je odbacio pet od šest žalbi protiv Musharrafovog reizbora, a prihvatio je jednu koja nije mogala dovesti u pitanje pobjedu šefa države.

General Musharraf je davno obećao da će podnijeti ostavku na dužnost vrhovnog vojnog komandanta čim bude ponovo izabran za predsjednika i da će položiti zakletvu "predsjednika u civilu", što bi trebalo da se dogodi tokom vikenda.