Svijet
0

Vrhovni iranski vođa na proslavi godišnjice smrti osnivača Islamske Republike

FENA
Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Khamnei odao je u ponedjeljak počast iranskom otporu vezano za njegov kontroverzni nuklearni program povodom 18. godišnjice smrti osnivača Islamske Republike ajatolaha Ruhollaha Khamneija.

"Rat i revolucija su pokazali da iranski narod neće odustati da brani svoja prava", rekao je ajatolah Khamenei u svom govoru u imamovom mauzoleju , na jugu Teherana.

"Iranci ne bi trebalo da traže od velikih sila pravo da dobiju nuklearnu energiju", nastavio je on, smatrajući da je "oprezan otpor jedini način nacije da se izbori za svoja prava".

"Nacija koja želi dobiti svoju nezavisnost mora platiti cijenu", rekao je ajatolah Khamenei, u trenutku kada se Islamska Republika suočava s novim sankcijama Vijeća sigurnosti.

Pred masom od nekoliko hiljada vjernika, okupljenih u mauzoleju, najveći autoritet iranske države proslavljao je sjećanje na osnivača Republike. "Naš najveći imam nastavlja da živi na još uvijek istaknut način u islamskom svijetu i cijelom čovječanstvu", rekao je Khamnei.

Iran se suočava s oštrim sankcijama Vijeća sigurnosti UN-a zbog odbijanja da prekine aktivnosti na obogaćivanju urana, što oni predstavljaju instrumentom nezavisnosti prema velikim silama.