Australija
0

Vrh poplavnog vala prošao kroz Brisbane

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vrh poplavnog vala zahvatio je australski grad Brisbane, treći po veličini na tome kontinentu, ali je najviši nivo vodostaja, ipak, za oko metar bio niži nego što se strahovalo, javljaju agencije.

Vrh poplave je prošao Brisbaneom u srijedu oko pet 05.30 sati (oko 19.30 sati po Greenwichu). Bio je visok 4,46 metara, što je manje od očekivanog i dosadašnjeg rekorda iz 1974. kada je najviši nivo bio 5,4 metra, javila je britanska mreža BBC.

Usprkos nižem vrhu poplave od očekivanog, riječ je o katastrofi koja je iza sebe ostavila pustoš. Najmanje 15 osoba je poginulo, a više desetaka ljudi se vode kao nestali u naletu poplave koja danima traje u Brisbaneu i okolici, u australskoj državi Queensland.

U centrima za evakuaciju i privremeni smještaj ima više od 1.000 ljudi. Najteže je u gradićima Ipswichu i Toowombi, zapadno od Brisbanea, gdje je dosad izbrojano 13 žrtava i još najmanje 70 nestalih osoba.

U Ipswichu je rijeka Bremer dostigla u srijedu nivo od 19,4 metra, saopćila je meteorološka služba Queenslanda. Poplavni val je nosio sve pred sobom. Predio zapadno od Brisbanea je sada gotovo sav pod vodom.

U Brisbaneu i okolici je oko 25.000 objekata potpuno ili djelimično pod vodom. Brojne višespratnice u ovom australskom gradu strše iz muljevitih vodenih nanosa, veliki broj cesta i pruga je pod vodom, ekonomski objekti i poljoprivredna imanja također.

Stručnjaci tvrde da je materijalna šteta ogromna, a vlasti savjetuju građanima da se strpe i ne udaljavaju od svojih poplavljenih kuća, ukoliko je u njima moguće živjeti na višim katovima.

Premijerka Queenslanda Anna Bligh obratila se u više navrata ljudima putem medija, zamolivši ih da se ukoliko nije baš neophodno, ne udaljavaju sa mjesta gdje ih je poplava zatekla.

Ona je u suzama rekla da su Queensland i ranije pogađale poplave i da se "uvijek uspješno oporavio". "Voda je, možda, utjecala da nam srce prepukne od nevolje, ali našu volju neće razbiti", ponovila je više puta.

Gradonačelnik Brisbanea Campbell Newman izjavio je da su njemu scene poplave "izazvale užas i strah od snage vode".

Prema agencijskim vijestima, stručnjaci tvrde da se vrh poplavnog vala u srijedu zadržao oko jedan sat i da je voda počela opadati. Stanovnici su već počeli da se organiziraju za raščišćavanje muljevitog nanosa, ali odgovorni tvrde da će okolna oblast i grad Brisbane biti pod vodom u opadanju bar do početka naredne sedmice.

Agencije prenose u četvrtak i potresnu priču o jednoj od 14 žrtava u Brisbaneu i okolici - 13-godišnjem dječaku koji je stradao spašavajući 8-godišnjeg brata.

Braća su s majkom bila zatočena u automobilu u gradiću Toowomba, 127 kilometara od Brisbanea. Pokušavajući pobjeći od poplava, porodica je ostala zarobljena na cesti, a spasilačke službe su im krenule u pomoć.

"Nakon što smo im uspjeli prići, prvo sam došao do 13-godišnjaka pokušavajući ga spasiti. No, on je zamolio da prvo spasim njegovog mlađeg brata gurnuvši ga kroz prozor. Uspio sam ga uhvatiti i izvući na sigurno, a kada sam se okrenuo da izvučem i njega i majku, bujica je odnijela automobil. Majci i djetetu na žalost nije bilo spasa", opisao je situaciju spasitelj Warren McErlean.

Grad Toowoomba i cijela regija Lockyer Valley potpuno su devastirani, a cijeli gradovi su neprepoznatljivi. Spasilačke službe patroliraju gradom i raspoređene su po gradu u potrazi za nestalim osobama.