Svijet
1

Počelo izvlačenje kruzera Costa Concordia

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Nakon što vremenski uvjeti nisu dozvolili početak izvlačenja potonulog kruzera Costa Concordia rano jutros, izvlačenje je počelo nekoliko sati kasnije

Prvi dio izvlačenja kruzera Costa Concordia, koji se nalazi nedaleko od otoka Giglio, zapadno od Italije, bit će izvršen sistemom Parbuckling, kojim će kruzer biti uspravljen. Sistem Parbuckling će prvi put u historiji biti upotrijebljen za brod veličine kao što je Costa Concordia, čija je težina oko 115.000 tona, a vrijednost oko 600 miliona eura.

Ovaj sistem je korišten u 19. stoljeću, a radi na principu okretanja na buradima pomoću dva konopca. Ovaj sistem je korišten i tokom Drugog svjetskog rata, kada su Japanci napali američku flotu u luci Pearl Harbour.

Mjere sigurnosti oko otoka Giglio su na visokom nivou. Kruzer Costa Concordia je okružen ratnim brodovima talijanske flote, brodovima obalne straže, kao i policijskim čamcima. Prema mišljenju zvaničnika, proces izvlačenja kruzera Costa Concordia, bez eventualnih smetnji, bi trebao biti okončan u roku 10 do 12 sati.

Operaciju izvlačenja kruzera u kojoj učestvuje više od 500 ljudi iz 26 zemalja, zajedničkom saradnjom Italije i SAD-a, predvodi konzorcij Micoperi-Titan. Operaciju prati više od 350 predstavnika medija iz cijelog svijeta.

Kruzer Costa Concordia, koji pripada firmi Costa Crociere, je 13. januara 2012. godine uvečer, sa posadom i 4.200 putnika krenuo  na put iz talijanskog grada Civitavecchia prema Savoni. Kruzer se nasukao kod talijanskog otoka Giglio, a tom prilikom su smrtno stradale 32 osobe, među kojima se za tijelima dviju osoba još uvijek traga.

Izvlačenje broda možete uživo pratiti ovdje.