Svijet
1

Vreline paralizirale Australiju, zahlađenje stiže za vikend

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Posljednjih dana Australiju pogađaju visoke temperature koje dostižu i 46 stepeni, što je u toj zemlji otežalo odvijanje života za veliki dio stanovnika.

Naime, zbog visokih temperatura u raznim dijelovima Australije zabilježeno je nekoliko velikih požara u kojima je stradalo na hiljade hektara šume i zelenih površina. Također, zbog visokih temperatura, jedna osoba izgubila je život, dok je na stotine osoba završilo u bolnicama zbog komplikacija uzrokovanim nesnosnim vrućinama.

Vlasti u toj zemlji već su donijeli zabranu paljenja vatre u šumama i zelenim površinama kako bi se spriječili eventualni požari. U pokrajini Victoria požar koji je počeo prije nekoliko dana još uvijek nije neutraliziran i njegovo gašenje je dodatno otežano zbog snažnog vjetra.

Inače, u požaru u Victoriji, koji se desio 7. februaru 2009. godine, umrle se 173 osobe, a 5.000 je povrijeđeno, dok je tom prilikom 2.029 kuća u potpunosti izgorjelo. Australijske vlasti ulažu sve moguće napore kako bi spriječile sličan scenarij i ove godine.

U pojedinim dijelovima zemlje građani masovno koriste klima uređaje kako bi se osvježili, dok nerijetko ostaju i bez električne energije. Također, zbog požara u pojedinim dijelovima Australije odgođene su linije vozova.

Vlasti svakodnevno objavljuju saopćenja kojima upozoravaju stanovnike da ne izlaze na otvoreno bez velike potrebe, kao i da posebno budu pažljivi hronični bolesnici i djeca.

Savjetuje se građanima da unose što veće količine tečnosti.

S druge strane, najavljuje se kako će od subote temperature u toj zemlji pasti i za 20 stepeni.