Miguel Angel Moratinos
0

"Vrata EU ostaju otvorena za zapadni Balkan"

FENA
Miguel Angel Moratinos (Foto: AP)
Miguel Angel Moratinos (Foto: AP)
Ministar vanjskih poslova Španije Miguel Angel Moratinos poručio je u srijedu u Bruxellesu da će vrata Evropske unije, poslije prijema Hrvatske, ostati otvorena i za druge zemlje zapadnog Balkana, uključujući i Srbiju, javile su agencije.

"Napretkom u pregovorima s Hrvatskom, EU šalje "nedvosmislenu poruku" da njena vrata nisu zavorena, nego otvorena i za druge zemlje", rekao je Moratinos, prenijela je Hina.

Talijanska agencija ANSA prenosi da je Moratinos naveo da se to posebno odnosi na zapadni Balkan.

Šef diplomatije Španije, koja u četvrtak (sutra) prepušta predsjedanje EU Belgiji, dao je tu izjavu na pres-konferenciji po završteku međuvladine konferencije u Bruxellesu na kojoj je Hrvatska otvorila tri preostala poglavlja u pristupnim pregovorima i zatvorila još dva.

Hrvatska je otvorila pregovore u poglavljima Pravosuđe i osnovna prava, Tržišno takmičenje i Vanjska, sigurnosna i odbrambena politika, a zatvorila poglavlja Javne nabavke i Porezi.

Od danas Hrvatska ima otvorena sva 33 pregovaračka poglavlja, od kojih je zatvoreno već 20.

Komesar EU za proširenje Štefan File izjavio je na pres-konferenciji da se može predvidjeti potpisivanje pristupnog ugovora s Hrvatskom za vrijeme mađarskog predsjedanja u prvoj polovini 2011. godine.