Svijet
0

Vozač Bin Ladena osuđen na 5,5 godina zatvora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američka vojna porota u četvrtak je osudila vozača Osame bin Ladena na samo pet i po godina zatvora, u iznenađujućoj odluci za tužioce Pentagona koji su ga opisali kao člana najužeg kruga vođe al-Qaide koji zaslužuje kaznu doživotne robije.

Salim Hamdan, kojem će biti uračunato vrijeme koje je proveo u zatvoru, bit će podoban za oslobađanje za manje od pet mjeseci, iako američke vlasti i dalje insistiraju da da ga mogu držati na neodređeni period bez optužbe u Guantanamu.

Sudija, pomorski kapetan Keith Allred, nazvao je Hamdana "sitnim igračem" a porota se očigledno složila s njim, odbacujući preporuku tužioca za kaznu od 30 godina do doživotne robije za koju je izjavio da bi poslužila kao primjer ostalim potencijalnim teroristima, javio je AP.

"Nadam se da će doći dan kada ćete se vratiti vašoj suprugi i kćerkama i vašoj zemlji i bit ćete u stanju da budete otac i suprug u najboljem smislu te riječi", poručio je Allred Hamdanu na završetku suđenja.

Zatvorenik, odjeven u sportsku odjeću i bijelu odoru, odgovorio je: "Uz Božiju pomoć".

To je bio neočekivani završetak slučaja koji je stekao veliki plublicitet kao prvo suđenje za ratne zločine u Guantanamu. Pentagon je nastavio s Hamdanovim suđenjem uprkos ponovljenim pravnim osporavanjima pred Vrhovnim sudom u 2006. koja su oborila ranija pravila za tribunal, izazivajući Kongres i predsjednika Busha da sačine nove.

Podijeljena presuda po optužbama i relativno blaga kazna izgleda da su oduzeli urgentnost vladinim planovima da sudi desetinama zatvorenika u Guantanamu pod posebnim planovim koja su u širokoj javnosti kritikovana kao nepoštena.

Presuda porote sada ide na obavezno razmatranje kod zvaničnika Pentagona, koji je može skratiti ali ne i produžiti. Ostalo je nejasno šta će se desiti s Hamdanom kada odsluži kaznu, jer američka vojska tvrdi da neće osloboditi nikoga ko još predstavlja prijetnju.

Odluka je "šamar u lice" Bushovoj administraciji i njenoj politici pritvaranja ljudi, izjavio je David Remes, vašingtonski advokat koji zastupa 15 jemenskih zatvorenika u Guantanamu.

"Oni su izabrali ovaj slučaj u nadi da će se on pokazati kao primjer. Oni, međutim, nikada nisu mogli ni zamisliti da će se završiti tako zapanjujućim odbijanjem", rekao je Remes.