Svijet
0

Voz s nuklearnim otpadom iz Francuske ušao u Njemačku, demonstranti blokirali prugu

FENA
Voz s radioaktivnim otpadom koji je u petak krenuo iz sjeverozapadnog dijela Fracuske u pravcu Njemačke prešao je u subotu poslijepodne most Kehl preko Rajne u Strasbourgu.

Kompozicija od 14 vagona sa 123 tone nuklearnog otpada pretvorenog u staklo prešla je most pod zaštitom pripadnika elitne jedinice francuske žandarmerije, javio je AFP.

Snage reda su promijenile pravac konvoja koji je trebalo da pređe granicu 60 kilometara sjevernije u Lauterbourgu, izjavili su militantni borci protiv nuklearnog otpada.

Stotine demonstranata blokirale su željezničku prugu na tom mjestu, s njemačke strane.

Francuska kompanija Areva, koja je otpad držala u svojoj fabrici u La Hagueu (La Ag) u Normandiji, šalje ga u Gorleben, na sjeveru Njemačke. Radi se o otpadu iz njemačkih centrala nastalom nakon potrošnje nuklearne energije za struju koja je opskrbila 24 miliona Nijemaca za godinu dana.

U Njemačkoj, gdje se rasprava o nuklearnom otpadu ponovo pokrenula, protivnici nuklearne energije su se počeli okupljati u subotu ujutro pored željezničke stanice. Očekuje se da će ih doći oko 30.000.

Poslanici su prošle sedmice usvojili u Berlinu nacrt zakona kojim se produžava život njemačkih nuklearnih reaktora uprkos protivljenju njemačkog javnog mnijenja.