Berlin
0

Voštanom Hitleru će se vratiti odrubljena glava

FENA
Muzej Madame Tussauds popravit će oštećenu figuru Adolfa Hitlera kojoj je jedan posjetilac odrubio glavu u njegovom berilnskom odjelu i vratit će je u muzej "što je skorije moguće".

U subotu, prvog dana otvaranja muzeja, 41-godišnji Berlinac odgurnuo je dvoje službenika kako bi napao voštanu Hitlerovu figuru, odrubljujući joj glavu i uzvikujući "Nema više rata!" On je bio tek druga osoba koja je ušla u muzej.

Čovjeka, čiji identitet nije objavljen, uhapsila je nakratko policija i istraživan je pod sumnjom da je naštetio imovini i ljudima. Jedan službenik muzeja lakše je povrijeđen u incidentu.

"Figura će biti popravljena tako da može biti reintegrirana i izložena što je moguće brže", navodi muzej u saopćenju objavljenom u ponedjeljak, dodajući kako je još otvoren uprkos figuri Hitlera koja nedostaje.

Nejasno je koliko će opravak figure potrajati, izjavio je portparol Madame Tussauds Thomas Reinecke za Associated Press. On je odbio pružiti bilo kakve detalje o sigurnosnim poboljšanjima u muzeju, ali je izjavio da je rasporavljano i o tome.

Incident je izazvao nove rasprave oko primjerenosti figure. Prošlog je mjeseca gradonačelnik Berlina Klaus Wowereit tražio od muzeja da pažljivo razmisli da li da uvrsti Hitlera u svoju kolekciju.

Muzej u blizini Brandeburške kapije u njemačkoj prijestonici obećao je prikazati Hitlera bez glorificiranja. Na izložbi je prikazan potišteni Hitler kako sjedi u svom bunkeru nad mapom Evrope, posmatrajući napredovanje savezničkih snaga s istoka i zapada.

Muzej Madame Tussauds ponovio je u ponedjeljak da Hitler "ostaje defintivni dio historije Berlina koja se ne smije poricati".

Posjetioci ne bi trebali biti u mogućnosti da dotiču, fotografiraju ili se poziraju s voštanim Hitlerom - za razliku od 75 figura u novoj kolekciji.