Merkelin saveznik pojačao tenzije
76

Volker Kauder: Za islam nema mjesta u Njemačkoj

SRNA
Volker Kauder
Volker Kauder
Vodeći njemački konzervativni političar Volker Kauder izjavio je danas da za islam nema mjesta u Njemačkoj i pojačao tenzije na konferenciji o integraciji muslimana.

"Islam nije dio naše tradicije i identiteta u Njemačkoj i zato za njega nema mjesta u Njemačkoj. Ali, muslimani pripadaju Njemačkoj i naravno, kao državljani, imaju sva prava", rekao je Kauder listu Passauer Neuen Presse.

Kauder je šef poslaničke grupe stranke kancelarke Angele Merkel u njemačkom parlamentu.

Njegovi komentari podgrijali su debatu koja se vodi o kampanji jedne ultrakonzervativne sselefijske muslimanske grupe, koja želi da besplatno podijeli milione prevedenih kopija Kur'ana nemuslimanima.

Njemačke vlasti organizovale su konferenciju radi rasprave o integraciji četiri miliona muslimana koji žive u Njemačkoj. Polovina ima njemačko državljanstvo.

Mnogi muslimani došli su u Njemačku tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka kako bi se zaposlili u zahuktaloj njemačkoj privredi. Njemačka danas ima oko 81 miliona stanovnika. Kauderovi komentari brzo su privukli kritike.

"Volker Kauder je posljednji krstaš među konzervativcima. On je postavio bombu ka konferenicji o islamu", izjavio je visoki zvaničnih opozicione Socijal-demokratske stranke Tomas Operman.
Na današnjoj konferenciji učestvuju delegati federalnih i pokrajinskih vlasti i islamskih grupa. Kritičari inicijative salafističke grupe "Prava religija" kažu da je plan o podjeli kopija Kur'ana ideološki obojen i da ima za cilj regrutovanje novih pristalica. 

"Ne smije se dozvoliti da religija bude zloupotrebljena da bi se insistiralo na uticaju iz ideoloških razloga", izjavio je ministar unutrašnjih poslova Hans Peter Fridrich.