Svijet
6

Vojska upala u džamiju Al-Fatah: Čuju se pucnji i panika

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Egipatske snage sigurnosti suzavcem, dimnim bombama i bojevom municijom započele su operaciju na demonstrante koji se nalaze unutar džamije Al-Fatah u Kairu. Specijalci su se helikopterom spustili na munaru opkoljene džamije i ušli unutra.

Iz džamije dopiru glasovi povrijeđenih, dok oni koji nekako i uspiju izaći van objekta istog momenta postanu meta napada kriminalnih grupaa koje ih nakon toga privode.

Dopisnik agencije Anadolija Hiba Zekeriya, koji se nalazi unutar džamije, tvrdi da svi su svi oni koji su uspjeli izaći van džamije i zarobljeni od strane kriminalnih grupa i egipatske vojske.

Naglasio je da unutar džamije vlada velika neizvjesnost među demonstrantima, ali i novinarima i fotoreporterima koji se nalaze zajedno sa ostalima.

Kaže da se u džamiji nalaze od sinoć i da se već 15 sati nalaze u vrlo teškim uslovima, tvrdeći da se među demonstrantima naleze i žene i djeca.

Također, i dopisnik TRT-a Metin Turan, koji se isto tako nalazi unutar džamije, kazao je da svi zajedno žele izaći vani na slobodu.

Međutim, egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopćilo da će svi oni koji izađu iz džamije biti privedeni.

“Neki demonstratni koji se nalaze u džamiji Al-Fatah su odgovorni za napade na javne ustanove na trgu Ramses te će zbog toga biti privedeni, dok će oni koji nisu počinili zlodjela biti pušteni na slobodu”, navode izvori bliski egipatskoj vladi.