Sirija
0

Vojska ubila najmanje 33 osobe

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Najmanje 33 osobe, među kojima jedna djevojčica, ubijeni su u napadima sirijskih snaga sigurnosti na južni grad Hirak i Rastan, u centralnom dijelu zemlje, saopćile su u srijedu grupe za zaštitu ljudskih prava.

Jedanaestogodišnja djevojčica, koja je ubijena u utorak navečer u Hiraku, 25. je dijete koje je izgubilo život od početka pobune u Siriji protiv režima predsjednika Bashara al-Assada sredinom marta.

Pitanje zlostavljanja i ubijanja djece u toj zemlji izbilo je u prvi plan poslije izvještaja o navodnom mučenju i ubistvu jednog 13-godišnjeg dječaka. Sirijska državna televizija izvjestila je da je ministar unutarnjih poslova Muhammed Šar naredio istragu o smrti dječaka Hamze al-Hatiba, koja je izazvala opšte zgražavanje pošto je snimak njegovog tijela, na kojem se, navodno, vide tragovi mučenja i rana od vatrenog oružja, prikazan na arapskoj satelitskoj televiziji Al Jazeera i internet sajtu YouTubeu.

Na snimku postavljenom na YouTubeu vidi se da je dječaku polomljen vrat i odsječen polni organ. Na njegovom tijelu i glavi vide se brojne modrice i povrede. Opozicija je za dječakovu smrt optužila snage sigurnosti.

Ljekar koji je obavio autopsiju, Akram Šar, izjavio je u utorak navečer da je dječak ubijen s tri hica iz vatrenog oružja, a za ono što izgleda kao modrice i povrede rekao je da je posljedica prirodnog raspadanja tijela pošto je Hatib stradao 29. aprila, a njegovo tijelo je predato porodici 21. maja.

Aktivista grupe za zaštitu ljudskih prava Mustafa Oso rekao je da je vojska zauzela Hirak, blizu Dare, pošto ga je najprije tri dana gađala iz tenkova i artiljerijskog oružja. Oso je dodao da je u napadima ubijeno najmanje osam osoba, među kojima jedna djevojčica.

Pobuna protiv Assadovog režima počela je u tom gradu sredinom marta. Sirijski odbor za lokalnu koordinaciju, koji pomaže u organizovanju protesta i skupljanju dokumentacije, saopćio je da je u Rastanu u utorak ubijeno 25 osoba.

Grupe za zaštitu ljudskih prava tvrde da je u operaciji suzbijanja pobune protiv Asadove 40-godišnje vladavine ubijeno više od 1.000 osoba.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) ocijenila je da sistematska ubijanja i mučenja, koja sirijske snage provode od početka protesta, spadaju u zločine protiv čovječnosti, i pozvala je Vijeće sigurnosti UN-a da uvede sankcije Siriji.

Vlada je za pobunu optužila islamske ektremiste i oružane bande.