Haos u Libiji
0

VIDEO / Vojska ubija demonstrante, preko 100 povrijeđenih

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Libijske snage sigurnosti otvorile su vatru na antivladine demonstrante u Benghaziju, tvrde svjedoci. Tačan broj ubijenih nije poznat. BBC, pozivajući se na svjedoke, piše da su među ubijenima i mnoga djeca.

U Libiji je situacija haotična. Svjedoci tvrde da su na zgradama postavljeni čak i snajperisti koji ubijaju demonstrante. Izvor iz bolnice kazao je da je najmanje 100 demonstranata povrijeđeno.

U prijestolnici, Tripoliju, zabilježeni su protesti manjeg obima.

Tokom pet dana demonstracija u Libiji, protiv arapskog vođe s najdužim predsjedničkim stažom, Muamera Gadafija, ubijeno je najmanje 100 demonstranata, piše BBC.

Libijski demonstranti, koji su na ulicama od utorka, zahtijevaju socijalne i političke reforme i bolje uslove života, dok Gadafi, međutim, tvrdi da Libijci uživaju u "pravoj" demokratiji.

Pukovnik Gadafi je na vlasti u naftom bogatoj Libiji od puča 1969. godine.

U apelu poslanom agenciji Reuters grupa vjerskih vođa iz cijele Libije pozvala je na smirivanje situacije.

"Ne ubijajte svoju braću i sestre, zaustavite masakr odmah", navele su vjerske vođe u pismu.

Građani Bosne i Hercegovine koji borave u Libiji su dobro i niko od njih za sada nije ugrožen, izjavio je za FTV ambasador BiH u Libiji, Ferhat Šeta.

Procjenjuje se da u Libiji boravi blizu 1.000 građana iz naše zemlje.

Uprkos sukobima sa Gadafijevim snagama sigurnosti protesti se nastavljaju. Intenzivnije demonstracije zabilježene su i u Jemenu i Bahreinu.