Svijet
0

Vojska Sri Lanke ubila 15 Tamilskih pobunjenika

FENA
Srilankanski vojnici ubili su 15 pobunjenika iz Tamilskih tigrova u napadu na pobunjeničke položaje na sjevernom poluotoku Jaffna u ponedjeljak, saopćila je vojska, povećavajući broj ubijenih pobunjenika tokom tri dana sukoba na 89.

Pobunjenici nisu bili odmah dostupni radi komentara i nije bilo nezavisne potvrde broja žrtava nakon što su borbe eskalirale poslije formalnog prekida šestogodišnjeg primirja od vlade prošle sedmice, javio je Reuters.

"Vojska je pokrenula napad i potpuno je uništila 24 bunkera terorista LTTE, ubivši 15 i ranivši 30 terorista u području Nagarkovila u Jaffni danas ujutro", izjavio je portparol medijskog centra za nacionalnu sigurnost, tražeći da ne bude imenovan u skladu s politikom.

"Dva vojnika su poginula i devet ih je ranjeno u borbi", kazao je on, u posljednjoj u nizu bitaka duž "granice" koja dijeli vladinu terirtoriju od de facto države Oslobodilačkih tigrova Tamilskog ilama (LTTE) na sjeveru.

Napadi na bunkere uslijedili su nakon borbi tokom vikenda u Jaffni, sjevernoj oblasti Vavuniya i u sjeverozapadnoj oblasti Mannar u kojima su ubijena 74 pobunjenika, sudeći po zbirnoj cifri sastavljenoj od brojki koje je pružila vojska.

Lokalni zapovjednik pobunjenika je među poginulima, saopćila je vlada.

Okončanje primirja otvorilo je put za vojnu ofanzivu na sjeverno uporište Tigrova i krvavu eskalaciju u 25-godišnjem građanskom ratu, tvrde analitičari.

Vlada je tvrdila da su pobunjenici, koji se bore za nezavisnu tamilsku državu na sjeveru i istoku, koristili primirje da se pregrupišu i naoružaju. Nordijski posmatrači primirja, ipak, okrivili su i pobunjenike i vojsku za česta kršenja primirja.

Oko 70.000 ljudi je poginulo otkako je rat izbio u 1983.