Izrael
0

Vojska na udaru zbog smrti dvoje Palestinaca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Izraelska armija suočila se s oštrim kritikama zbog sumnjivih okolnosti pogibije dvoje Palestinaca na Zapadnoj obali tokom vikenda.

U nedelju je sahranjen jedan mladi Palestinac koga su vojnici ubili tog dana na kontrolnom punktu u dolini rijeke Jordan dok im se približavao, noseći staklenu flašu.

U prvim izvještajima je navedeno da je Mohamed Dragam (20) pokušao da napadne vojnike, ali se kasnije ispostavilo da se radilo o nerazumijevanju i pokrenuta je istraga, jer žrtva nije bila naoružana.

U međuvremenu se istražuje i smrt Palestinke koja je umrla nakon što je udahnula suzavac, koji su upotrijebili vojnici da rastjeraju demonstrante na protestu protiv izgradnje barijere prema Zapadnoj obali.

Džavaher Abu Rahmah (35) preminula je u bolnici u subotu pošto se srušila na demonstrcijama u selu Biilin.

Okolnosti njene smrti ostale su nejasne, a u nekim izvještajima se navodi da je od djetinjstva bolovala od astme, što su porodica i ljekari kasnije porekli.

Izraelski mediji prenose izvještaje ljekara u bolnici u Ramali u kojima je navedeno da, pošto je udahnula suzavac, nije više mogla da diše. To je podstaklo pitanja o kakvoj vrsti suzavca se radilo.

Izraelski list "Haarec" navodi da izraelska armija koristi suzavac CS napravljen prije pola vijeka u Velikoj Britaniji i SAD i koji koriste vojske i policije širom svijeta.

Međutim, brojne studije u posljednjim godinama bacaju sjenku na tu vrstu suzavca zbog izvještaja o nekoliko smrtnih slučajeva izazvanih udisanjem.

Advokat Izraelac koji predstavlja prodicu žrtve tvrdi da je izraelska vojska upotrijebila prevelike količine suzavca.

Armija odbija takve tvrdnje i navodi da je protest bio nasilna i nelegalna pobuna.

Palestinski zvaničnici ističu da je ovaj incident odraz utiska da Izrael može da prođe nekažnjeno i da je iznad međunarodnog humanitarnog prava.

Selo Biilin, u kome se dogodio taj incident, već godinama je svakog petka poprište protesta protiv izgradnje barijere za koju Palestinci tvrde da im otima zemlju, a Izrael da zaustavlja samoubice bombaše.