Svijet
0

Vojska Mijanmara otpustila djecu koja su služila vojsku

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Vojska Mijanmara oslobodila je 91 osobu koje su regrutovale kao djeca, a u okvirima najnovije geste reformističke vlade koja ima za cilj ukidanje služenje djece u oružanim snagama.

Ujedinjene Nacije su danas najavile da će iz vojske Mijanmara biti oslobađena djeca i mladi ljudi, od kojih su neki stekli punoljetnost otkako su regrutovani. Ovo je nastavak otpuštanja maloljetnika iz oružanih snaga, poput onog iz januara ove godine, kada je otpušteno njih 96.

Otkako je UN potpisao sporazum s vojskom Mijanmara, u junu 2012. godine, broj od 364 djece i mladih ljudi u vojsci se smanjio.

Još uvijek se ne zna koliko djece trenutno služi u državnoj vojsci Mijanmara, koja inače ima brutalnu reputaciju praćenu kršenjem mnoštva ljudskih prava, zlostavljanjima, uključujući i korištenje silovanja kao dozvoljeno oružje.

Grupe su također optužile Tatmadaw, koji je poznat po tome što koristi djecu kao kurire u ratu, i to na veoma opasnim frontovima.

Prije 2011. godine, Mijanmarom  je vladala vojna hunta, ali je zemlja dovedena pod sveoubuhvatne reforme s vladavinom predsjednika Thein Seina, te  kvazicivilne vlade, koja je sastavljena od generala.

Nova vlada je pokrenula javnu kampanju, koja je promovisala ukidanje iskorištavanja djece u vojsci. Međutim, Tatmadaw još uvijek nije u potpunosti zaustavio iskorištavanje djece.