Velika Britanija
0

Vojno osoblje nezadovoljno službom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skoro polovina britanskoga vojnog osoblja spremna je napustiti vojsku i potražiti drugo zaposlenje, pokazalo je istraživanje koje je britansko ministarstvo odbrane provelo među 9.000 ispitanika.

Prema ovoj anketi oko 47 posto pripadnika kopnene vojske i Kraljevske mornarice, kao i 44 posto pripadnika zrakoplovnih snaga, izjavilo je kako razmišlja o tome da napusti vojsku, prenio je BBC.

Kao najčešći razlog za napuštanje vojske ispitanici su naveli odvojenost od porodice zbog čestih misija po svijetu, nizak moral u vojsci, kao i nezadovoljstvo zbog malih plata, životnih uslova i opreme koja se koristi u operacijama.

Istraživanje je međutim pokazalo da je druga polovina vojnog osoblja ipak zadovoljna svojim poslom, a taj broj među oficirskim kadrom čak prelazi 70 posto anketiranih.

Zbog ovakvog raspoloženja među vojnim osobljem britansko ministarstvo odbrane odlučilo je uvesti izvjesne pogodnosti za vojnike, među kojima je i oslobađanje od poreza u inostranstvu za one pripadnike vojske koji u nekoj misiji provedu više od šest mjeseci.