Svijet
0

Vojnici proglašeni krivim za silovanje tinejdžera

SRNA
Dvojica pripadnika mirovnih snaga UN iz Pakistana osuđeni su na godinu dana zatvora i otpušteni su iz vojske zbog silovanja 14-godišnjeg dječaka na Haitiju.

Pakistanski vojni tribunal na Haitiju proglasio je vojnike krivima i oni će kaznu služiti po povratku u matičnu državu. Ovo je prvi put da se članu osoblja UN sudilo dok je bio u zemlji u kojoj vrši misiju i da je osuđen u toj zemlji.

Napad na dječaka desio se u januaru u Žonaivu i to nije prvi slučaj da su pripadnici mirovne misije UN optuženi za slične prekršaje.

Tokom prošle godine, pet pripadnika mirovnih snaga iz Urugvaja optuženi su za seksualni napad na tinejdžera u bazi UN. Tada se na internetu pojavio video snimak na kojem je navodno prikazan napad, što je izazvalo proteste u prijestonici Haitija Portoprensu i pozive da UN napuste tu zemlju.

Bilo je i poziva da se vojnicima ukine imunitet i da im se omogući sudski proces pred sudom na Haitiju. Današnji proces protiv vojnika UN prvi je koji je vođen dok su još u misiji na Haitiju. 

Ministar pravde Haitija Michel Brunash rekao je da je presuda mali korak u pravom smjeru ali da se "očekuje mnogo više od UN i pakistanske vlade". 

Misija UN za održanje mira pokrenuta je na Haitiju 2004. godine. Reputacija misije UN na Haitiju posebno je ugrožena izbijanjem epidemije kolere 2010. godine, za koju se smatralo da ju je uzrokovala otpadna voda iz kampa u kojem su bili smješteni vojnici iz Nepala.