Svijet
1

Vojni helikopter SAD-a se srušio na granici sa Sjevernom Korejom

Klix.ba
Američki vojni helikopter se srušio u blizini granice sa Sjevernom Korejom, nedaleko od vojne baze sjeverno od Seula, potvrdili su južnokorejski vojni izvori, prenosi novinska agencija Yonhap.

Potvrđeno je da se radi o vojnom helikopteru CH-53, koji pripada američkim marincima. Letjelica je prevozila tri člana posade i 13 putnika, a pad se dogodio tokom vojne vježbe.

Helikopter je pao u Cheolwon tokom nastavka zajedničkih vojnih vježbi Južne Koreje i Sjedinjenih Američkih Država. Nema informacija o tome je li bilo žrtava u padu helikoptera, a cijeli slučaj jedan američki vojni zvaničnik je opisao kao "grubo slijetanje".

Istraga u ovom slučaju je u toku kako bi se utvrdio uzrok pada helikoptera. Mjesto gdje je pao helikopter nalazi se blizu vojne baze u kojoj je stacionirano 28.500 američkih vojnika i vojnog osoblja. Cheolwon je ranije bio mjesto sukoba, tačnije povremenih incidenata između Južne i Sjeverne Koreje, gdje su se s vremena na vrijeme događala ubistva i otvaranje vatre jednih na druge.