Svijet
0

Vojna vježba američkih, bugarskih i rumunskih snaga

FENA
Foto: AP;
Foto: AP;
Američke, bugarske i rumunske vojne trupe počele su u petak zajedničku vojnu vježbu u zrakoplovnoj bazi jugoistočno od Bukurešta.

To je najveća vojna vježba te vrste održana u Rumunija u saradnji s američkim snagama, javila je rumunska agencija Rompres.

Na vojnoj vježbi pod nazivom "Potvrda principa" učestvuje gotovo 1000 vojnika i oficira iz tri zemlje.

Predstavnik zajedničkih specijalnih jedinica Istok Troj Dar rekao je da su tu vojnu vježbu organizirale američke snage, pretežno u rumunskoj vojnoj bazi "Mihail Kogalniceanu" i da će trajati do 22. oktobra.

U vježbi učestvuju američke kopnene trupe, piloti i marinci koji su došli iz vojnih baza u Njemačkoj da bi vježbali odvojeno, ali i zajedno s NATO-ovim saveznicima - pripadnicima rumunske i bugarske vojske - u cilju provjere stepena obučenosti u okviru mogućnosti koje su im dostupne u bazi u Rumuniji, objasnio je Dar.

On je dodao da je vojna vježba također prilika da 250 pripadnika rumunske vojske, koji će učestvovati u misijama potrage, reakcija, zasjeda i patroliranja, dokažu svoju sposobnost za planiranje i provođenje odbrambenih akcija u saradnji sa saveznicima.