Haški tribunal
0

Vojislav Šešelj traži nastavak suđenja

SRNA
Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, koji je optužen za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993, zatražio je danas od Sudskog vijeća Haškog tribunala da donese odluku o nastavku suđenja koje je prekinuto u februaru.

"Pozivam vas da donesete odluku o nastavku postupka i da Tužilaštvo završi ispitivanje svedoka", rekao je Šešelj na statusnoj konferenciji u procesu koji je prekinut zbog tvrdnji jednog od svjedoka optužbe da je dobijao prijetnje.

Suđenje Šešelju počelo je novembra 2007. godine, a Tužilaštvo se više puta žalilo na to da su svjedoci zastrašivani.

"Nisam imao potrebu da to radim, a mogao sam da sam hteo. Samo Tužilaštvo je potvrdilo da je taj svedok lagao o svemu, uključujući da je radio sa Službu državne bezbednosti", rekao je Šešelj.

On je dodao  da više nema razloga da se čeka i da Tužilaštvo treba da ispita preostalih 10 svjedoka u roku od pet časova  i 15 minuta, tražeći da se tužiocima ne produžava vrijeme za okončanje dokaznog postupka.

"U protivnom, nastavićete da ugrožavate moje pravo na pravičan postupak koji treba da se završi u razumnom roku... Ja sam ovde već sedam godina i vreme je da se proces privede kraju", naveo je Šešelj.

Lider radikala naglasio je da ne postoji nijedan dokaz koji bi mogao da ga poveže sa bilo kojim ratnim zločinom u bivšoj Jugoslaviji.
"Možda vi čekate da se nešto desi, ali ja sam, hvala Bogu, dobro, što i vama želim, ali ne zato što imam neke simpatije prema vama nego zato što bi, u suprotnom, to moglo da mi zakoči proces", rekao je Šešelj sudskom vijeću.

On je naveo da ni u postupku, koji je u međuvremenu završen po optužbi za nepoštovanje suda, nije dokazano da je zastrašivao svjedoke, već da se navodi da je objavio imena zaštićenih svjedoka.

"Donesena je politička presuda u drugom postupku i u žalbenom postupku crveneće se uši sudijama koje su donele tu presudu", rekao je Šešelj u vezi sa dosuđenom kaznom od 15 mjeseci zatvora za nepoštovanje suda.

Lider radikala je rekao da zna da "razne obavještajne službe" vode aktivnosti da bi on što duže bio udaljen iz političkog života Srbije i kako bi se uništila Srpska radikalna stranka.

On je naveo da najnovije informacije koje ima govore o umiješanosti francuske obavještajne službe, posredstvom  Arnoa Danžana, koji je "godinama unazad bio u špijunskim misijama na Balkanu", a sada je poslanik u Evropskom parlamentu i blizak saradnik predsjednika Nikole Sarkozija.

"Srpski mediji prenose svedočenje kontroverznog biznismena Ratka Kneževića o sastanku Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića sa kraljem šverca cigareta Stankom Subotićem-Canetom i ulozi Danžana u vrbovanju mojih bivših saradnika i preuzimanju SRS. Ogromne pare su ponudili mojim nekadašnjim saradnicima, neki su prihvatili, ali SRS nije uništena", dodao je Šešelj.
Predsjedavajući sudija Žan Klod Antoneti je uzvratio da sudije u Vijeću niko "nije kontaktirao", ali da bi "ukoliko bi neka budala pokušala da utiče, prvi to objelodanio".