Nepoštivanje suda
0

Vojislav Šešelj osuđen na 15 mjeseci zatvora

Sarajevo-x.com
Za nepoštivanje Haškog suda Vojislavu Šešelju, lideru Srpske radikalne stranke, određena je kazna od 15 mjeseci zatvora.

Čitanje presude počelo je danas u 14.15 sati, a samo suđenje u ovom slučaju je počelo 29. maja. Šešelju se, osim ovoga, sudi za zločine počinje u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj od 1991. do 1994. godine.

Haški tribunal ga je osudio zbog objavljivanja knjige u kojoj su navedena imena i drugi detalji o tri zaštićena svjedoka u postupku koji se protiv njega vodi.

"Sudsko vijeće je utvrdilo da je Šešelj svjesno prekršio odluke suda o zaštiti identiteta tri svjedoka u procesu koji se protiv njega vodi po optužnici za ratne zločine nad nesrpskim stanovništvom u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH 1991-93. godine", ističe se u saopštenju.

Šešelj koji se sam zastupao i u postupku za nepoštovanje suda rekao je da njegov cilj nije bio da zastraši svjedoke ili otkrije njihov identitet već da "raskrinka aferu kao takvu", koja je zasnovana na "lažnim svjedocima" čijim je iskazima, po Šešelju, tužilac nastojao da dokaže navode iz "glavne" optužnice.

Pretresno vijeće II 21. januara izdalo je Nalog umjesto optužnice za nepoštivanje suda, a na prvom stupanju pred sud, 6. marta 2009., Šešelj se izjasnio da nije kriv.

Međunarodni sud smatra da su bezbjednost svjedoka i integritet povjerljivih materijala ključni elementi vladavine prava. Krivično je gonjeno nekoliko lica koja su pokušala da ometaju sudski postupak objelodanjujući povjerljive informacije ili ugrožavajući svjedoke.

Za nepoštivanje suda zaprijećena je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura, ili oboje.