Grčka
0

Vodom se otrovalo više stotina imigranata

FENA
Nekoliko stotina ilegalnih imigranata pritvorenih u centru na grčkom otoku Lezbos razboljelo se nakon što su pili vodu iz zahrđalih i pljesnivih cijevi, saopćila je u četvrtak grčka policija.

Bolničke službe pružile su hitnu pomoć zatrovanima u centru, u kojem je organizacija "Ljekari bez granica" u julu proglasila "humanitarnu krizu", prenio je Reuters.

Oko 600 ilegalnih imigranata, većina iz ratom zahvaćenih Somalije i Afganistana, nalaze se u pritvornom centru na otoku Lezbosu.

Lokalna policija je saopćila da su vodovodne cijevi u centru stare, kao i da toaleti ne funkcioniraju dobro.

"Skoro svi imigranti u prihvatnom centru su se otrovali", rekao je zvaničnik policije koji nije želio biti imenovan, dodajući da su imigranti u lošem stanju ali da ne mogu biti prebačeni u bolnicu jer ih ima previše.

Međunarodna zajednica je kritizirala Grčku zbog loših uvjeta u šest centara za pritvor ilegalnih imigranata, kao i zbog grubog tretmana onih koji u Grčku stižu bez ikakvih dokumenata i traže azil.

Organizacija "Ljekari bez granica" je prošlog mjeseca završila program hitne medicinske pomoći u centru na Lezbosu, navodeći da joj grčka konzervativna vlada nije dala podršku za poboljšanje tamošnjih uvjeta.

"Nadamo se da će ovo najzad potaknuti vladu da nešto poduzme" , rekao je glasnogovornik te organizacije za Grčku Nondas Paskos.

Grčka se bori s porastom broja imigranata na svojoj dugačkoj obali i duž granice s Turskom, a policija je tokom prošle godine uhvatila 112.000 ilegalnih imigranata, u odnosu na samo 40.000 u 2005. godini.