Američki admiral Mullen
0

"Vođa S. Koreje izgladnjuje ljude i stvara nestabilnost"

FENA
Mike Mullen (Foto: AP)
Mike Mullen (Foto: AP)
Nedavni razvoj događaja u Sjevernoj Koreji, uključujući i prošlosedmično granatiranje južnokorejskog otoka, pokazuju rast nestabilnosti koja može biti vrlo opasna, izjavio je zapovjednik američkog združenog stožera, admiral Mike Mullen, za CNN.

"Sjevernokorejski vođa Kim Jong-Il vodi zemlju koja izgladnjuje svoje ljude, čija je ekonomija apsolutno grozna. Ali on i dalje poduzima vrlo namjerne akcije da destabilizira regiju, a to bi moglo biti vrlo opasno za sve nas, uključujući ne samo regionalne igrače, iako mislim da Kina ima veliki udio u stabilnosti", rekao je admiral Mullen u intervju za CNN koji će biti emitiran u nedjelju.

Mullen je rekao da su razmjena artiljerijske vatre, zajedno s potapanjem južnokorejskog patrolnog broda i nedavne objave da je izgrađen još jedan od objekata za obogaćivanja urana u Sjevernoj Koreji, bili dio Kimova plana.

"Šta se dogodilo s ubistvom 46 južnokorejskih mornara, šta se dogodilo s pogonom za obogaćivanje urana, kao i očito, s artiljerijskim incidentom... postoje mnogi koji vjeruju da je to dio Kim Jong-Ilova plana da objavi svog nasljednika", rekao je Mullen.

Izrazio je uvjerenje da je Kimov glavni cilj i dalje razviti nuklearno oružje, nastaviti zaokupljati svjetsku pažnju te i dalje nastojati doći do nivoa na kojem bi se smatrao svjetskim igračem.

Tokom široke rasprave u intervjuu, Mullen se također obratio pitanju Afganistana, kao i Wikileaksovoj namjeri da objavi nove hiljade tajnih dokumenata SAD-a.

Mullen je rekao da će se povlačenje američkih vojnika iz Afganistana 2011. "temeljiti na preporuci generala (David) Petraeusa i uslovima na terenu". Naglasio je kako predviđa da će znatan broj savezničkih vojnika ostati u Afganistanu i nakon jula 2011.

Mullen je rekao da objava tajnih dokumenata SAD-a od Wikileaksa ugrožava živote američkih vojnika.