Liban
0

Vođa Hezbolaha zaprijetio da će napasti Tel Aviv

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa libanskog Hezbolaha šeik Hasan Nasralah zaprijetio je u ponedjeljak da će napasti Tel Aviv, ako Izrael bude bombardovao južna predgrađa Bejruta, gdje je uporište te šiitske organizacije.
  • Kažem vam i to nije pokazivanje mišića, da će izraelska armija biti uništena u svakom budućem ratu. I bilo koja sila iz neprijateljske armije, koja kroči na libansko tlo, će biti uništena, to je činjenica, rekao je Nasralah za list Al Akbar, prenose izraelski mediji.

Gerilci proiranskog Hezbolaha su prije tri godine 34 dana ratovali protiv izraelske vojske, nakon otmice dva izraelska vojnika u prekograničnom napadu. U tom ratu poginulo je više od 1.200 osoba u Libanu, najviše civila i 160 Izraelaca, uglavnom vojnika, podsjeća Reuters.

Izrael je bombardovao južni Bejrut i uglavnom jug Libana gdje je uporište proiranskog Hezbolaha. Izraelska vojska se jednostrano povukla sa te teritorije u maju 2000. godine, poslije skoro dvije decenije okupacije.

Od kako je rat završen nije bilo razmjene vatre između Izraela i Hezbolaha ali je napetost nedavno povećana zbog eksplozije u skladištu oružja na jugu Libana.

Ujedinjene nacije, koje tamo imaju mirovnjake, su rekle da su te zalihe oružja pripadale Hezbolahu, naglasivši da je to kršenje Rezolucije1701 Vijeća sigurnosti UN kojom je okončan rat. Izrael takođe tvrdi da je oružje pripadalo Hezbolahu.

Međutim, jedan poslanik iz Hezbolaha je rekao je da se radi u oružju koje je tamo stavljeno prije sukoba 2006. godine porekavši kršenje rezolucije.