Svijet
0

Vođa Hamasa u egzilu razgovarao s evropskim poslanicima

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vođa palestinskog islamističkog pokreta Hamas Khaled Mechaal, koji se nalazi u egzilu, razgovarao je u srijedu u Damasku s delegacijom grčkih i talijanskih parlamentaraca, i to je drugi susret ove vrste u pet dana.

Mechaal se u subotu sastao u Damasku s evropskim poslanicima, britanskim i irskim, iako je islamistički pokret od septembra 2003. godine na listi terorističkih organizacija Evropske unije, javio je AFP.

Nakon susreta s Mechaalom, Georgios Anastopulos, grčki poslanik koji je predvodio delegaciju, izjavio je kako je došao da potvrdi "solidarnost grčkoga i talijanskog naroda s palestinskim narodom" i da se obavijesti o situaciji na palestinskim teritorijima.

Na konferenciji za štampu on je potvrdio da daje podršku "naporima za pomirenje" između Hamasa i suparničkog pokreta Fatah palestinskog predsjednika Mahmuda Abbasa.

Hamas i Fatah su u otvorenom sukobu otkako je islamistički pokret, pobjednik na izborima 2006. godine, silom protjerao iz pojasa Gaze pristalice predsjednika Abbasa u junu 2007.

Nedavno su, pod pokroviteljstvom Egipta, odlučili da formiraju pet komisija koje će raditi na pomirenju.

Komisije će raditi na formiranju savezne vlade, na pomirenju, reorganizaciji sigurnosnih službi, reorganizaciji Palestinskoga oslobodilačkog pokreta i na pripremi predsjedničkih i općih izbora.