Svijet
2

Voda iz Crvenog mora spasit će Mrtvo more od isušivanja

Klix.ba
Potpisan je historijski dogovor za spašavanje Mrtvog mora, tako što će primati vodu iz Crvenog mora kroz 180 kilometara dug cjevovod.

Dogovor je razmatran godinama, ali su ga tek sada, u Washingtonu, potpisale palestinske vlasti, Jordan i Izrael.

Ovaj projekt dovodit će 200 miliona kubnih metara iz fabrike za desalinizaciju na obali Crvenog mora u Jordanu. Voda iz Crvenog mora je potrebna kako bi se spriječilo isušivanje Mrtvog mora.

Nivo vode Mrtvog mora, između Izraela i Jordana, opao je za 25 metara u posljednjih 50 godina, a stručnjaci predviđaju da bi do 2050. moglo potpuno nestati ukoliko se ne preduzmu nikakve mjere. Mrtvo more sada svake godine gubi više od jednog metra svog nivoa.

Sporazum je doveo dugoočekivani cjevovod na jedan korak do završetka, a sama ideja o povezivanju dva mora starija je od jednog stoljeća.

Fabrika za desalinizaciju vode bit će izgrađena u jordanskoj luci Aqaba. Prerađenu, desaliniziranu, vodu dijelit će susjedi, dok će ostatak vode, obogaćen solju, biti poslan u Mrtvo more.

Po dogovoru, Izrael će pustiti više vode iz Galilejskog mora, svog najvećeg rezervoara, Jordanu, a desaliniziranu vodu će prodavati palestinskoj vlasti.

Nije poznato ko će finansirati čitav projekt, koji bi mogao koštati između 250 i 400 miliona dolara.