Svijet
12

Voajer na univerzitetu: Stotine žena snimio dok su obavljale nuždu

Klix.ba
Student doktorskog studija na Univerzitetu Delware uhapšen je zbog sumnji da je tajno snimio stotine žena dok su obavljale nuždu u toaletu tog univerziteta. Optužen je za 21 krivično djelo narušavanja privatnosti.

Tridesetosmogodišnji Javier Mendiola-Soto iz Mexica uhapšen je 1. jula nakon što su pronađene kamere u držačima za tampone u toaletima Univerziteta Delware u Wilmingtonu, objavio je Sky News.

Kamere su otkrivene u ženskim toaletima na tri lokacije, a jedna od njih je i Biotehnički institut gdje je Mendiola-Soto radio, te u toaletima za oba spola.

Službenici su zaplijenili laptop, eksterni hard disk te dva mobitela na kojima su otkrili oko 1500 video snimki, no pretpostavljaju kako su sve bile za lične potrebe, odnosno niti jedna nije objavljena na internetu.

Vjeruje se da su kamere bile skrivene na tim mjestima dvije godine, a službenici koji su pregledali snimke identificirali su 40 žrtava do sada.

Univerzitet je uspostavio i poseban telefonski broj te savjetodavni servis za studente koji misle da su bili žrtva toaletnog voajera.