Svijet
0

Vlasti SAD-a oduzimaju putnicima sumnjivu elektronsku opremu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki savezni agenti dobili su nova ovlaštenja po kojima mogu zaplijeniti laptope i drugu elektronsku opremu putnicima na ulazu u SAD i zadržati ih na neodređeno vrijeme, prenosi danas Washington Post.

Prema proceduri američkog Ministarstva za unutrašnju sigurnost, usvojenoj 16. jula, takva zapljena može biti obavljena i ako ne postoji sumnja, pa ni pogrešan postupak osobe u čijem vlasništvu se nalazi laptop ili druga elektronska oprema.

Agenti su ovlašteni da razmjenjuju sadržaje zaplijenjenih računara s drugim agencijama (za sigurnost) radi dešifriranja podataka ili iz nekih drugih razloga, prenosi Reuters.

Mjere su već duže vrijeme na snazi, ali je javnost obaviještena tek poslije pritiska grupa za građanske slobode i udruženja za poslovna putovanja uslijed učestalih izvještaja o sve većem broju putnika iz inozemstva kojima su laptopi, mobilni telefoni i drugi digitalni uređaji oduzimani ili pretraživani.

Washington Post prenosi da predmet "interesiranja" saveznih agenata mogu biti i iPodovi, pejdžeri, hard diskovi, fleš memorije, video i audio snimci, kao i knjige, brošure i drugi pisani materijali.

Prema proceduri, američki agenti su obavezni da poduzmu mjere na zaštiti poslovnih podataka i onih zakonski privilegiranih informacija koje proističu iz odnosa advokat -klijent.

Agenti su dužni kopije takvih podataka uništiti po izvršenoj analizi materijala i ako nema valjanog razloga da takvu vrstu informacija ne čuvaju.