Japan
0

Vlasti potvrdile topljenje jezgra u Fukushimi

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanske vlasti u ponedjeljak su zvanično potvrdile da je došlo do topljenja jezgra u reaktorima jedan, dva i tri u nuklearnoj elektrani Fukushima-Daiichi.

Agencija za nuklearnu energiju objavila je svoju analizu kojom je došla do ovog zaključka, prenosi agencija Jiji Press.

Energetski koncern TEPCO, u čijem je vlasništvu elektrana, koja je teško oštećena tokom potresa i cunamija 11. marta, prošlog je mjeseca saopćila da je došlo do topljenja jezgra u reaktoru 1.

Tada je TEPCO samo iznio podatak da postoji mogućnost da je došlo do topljenja jezgra i u ostala dva reaktora.

Sada su zvanične vlasti Japana prvi put potvrdile javnosti da je došlo do topljenja jezgra u sva tri reaktora, kao što su sumnjali međunarodni eksperti od prvog dana incidenta.

Topljenje jezgra nuklearnog reaktora predstavlja havariju nuklearnog reaktora i spada među najozbiljnije vrste nuklearnih incidenata. Jezgro predstavlja fisioni materijal u obliku poluge koji pri velikoj temperaturi može izgubiti čvrstinu i počne se topiti.

Kada se jezgra reaktora počnu topiti, fisioni materijal se spušta na dno reaktorske komore. To se dešava uslijed nemogućnosti odvođenja toplote koju jezgro proizvodi.

Topljenje nuklearnog jezgra se smatra ozbiljnom havarijom jer može dovesti do ispuštanja radioaktivnih materija u atmosferu i trajnog zagađenja velikog područja ako komora nuklearnog reaktora ne izdrži pritisak, prsne i ispusti radioaktivni materijal napolje.