Svijet
1

Vlasti odlučile: Aktivisti Greenpeacea ne mogu napustiti Rusiju

Klix.ba
Arctic Sunrise
Arctic Sunrise
Ruske vlasti kazale su kako 30 aktivista Greenpeacea uhapšenih zbog navodnog protesta na naftnoj platformi ne mogu napustiti zemlju, tvrdi Greenpeace.

Grupa koja se bori za okoliš rekla je da je odluka donešena u inat rješenju međunarodnog suda i da odbija zahtjev da se 28 aktivista i dva novinara puste kući.

Trideset članova tzv. Arctica uhapšeni su prije dva mjeseca nakon što su ruske vlasti ušli na njihov brod jer su neki od aktivista pokušali preći na naftnu platformu. Svima je odobrena kaucija na sudovima St. Petersburga ali moraju ostati u Rusiji uprkos tome što su učinjeni veliki napori da dobiju dozvolu za odlazak.

Advokati Greenpeacea rekli su da očekuju da će vlasti jednako tretirati sve neruske državljane na isti način te da neće biti prisiljeni da ostanu u St. Petersburgu tokom praznika.

"Spreman sam da odem kući i svojoj porodici. Uhvatili su nas u međunarodnim vodama i doveli u Rusiju uprkos našoj volji, potom nas optužili za zločin koji nismo počinili i drže nas u zatvoru dva mjeseca. Međunarodni sud je rekao da nas trebaju pustiti kući, kao i veliki broj predsjednika i premijera, ali mi ne možemo dobiti vize da odemo iz zemlje. Čak i kad bismo mogli, ne postoji garancija da istražni komitet neće zakazati intervju na dan kad stignem kuće zbog čega ću biti prisiljen da prekršim uvjete kaucije", rekao je Peter Willcox, kapetan Greenpeaceovog broda iz SAD-a.

Greenpeace negira sve optužbe i zahtjeva da svi aktivisti koji su iz 18 različitih država, te njihov brod, budu oslobođeni.