Hosni Mubarak
0

"Vlast nije odgovorna za sukobe"

SRNA
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Hosni Mubarak (Foto: AP)
Egipatski predsjednik Hosni Mubarak izjavio je večeras da vlast nije odgovorna za nasilje na centralnom trgu u Kairu i za sukobe optužio organizaciju Muslimanska braća.

Egipatski predsjednik dodao je u intervjuu dopisniku televizije ABC Christiane Amanpour da se zasitio vlasti poslije tri decenije na čelu države, ali da strahuje od izbijanja haosa ukoliko se povuče.

"Juče sam bio veoma nesrećan. Ne želim da gledam kako se Egipćani bore jedni protiv drugih. Nije me briga šta ljudi pričaju o meni. Sada brinem samo o svojoj zemlji, brinem o Egiptu", rekao je Mubarak.

Amanpouorva je prenijela da je Mubarak izrazio nezadovoljstvo povodom nasilja na Trgu Tahrir u posljednjih nekoliko dana, ali je naglasio da vlast ne snosi odgovornost za te događaje.

"Umjesto toga, optužio je Muslimansku braću, političku stranku koja je zabranjena u Egiptu", rekla je Amanpourova,  opisujući razgovor sa predsjednikom Egipta.

Odgovarajući na pitanje kako se osjeća poslije govora prije četiri dana u kojem je objavio da se neće ponovo kandidovati za šefa države, Mubarak je rekao da mu je poslije toga laknulo.

Egipatski predsjednik je naglasio da je lojalan Egiptu i da "nikada neće pobjeći", te da će umrijeti u svojoj zemlji. Mubarak je tokom intervjua branio nasljeđe koje ostavlja iza sebe.
Za predsjednika SAD Baracka Obamu rekao je da je veoma dobar čovjek, ali je izbjegao da odgovori na pitanje da li smatra da ga je američki lider izdao.

Na pitanje kako je reagovao na pozive iz SAD da se povuče sa vlasti, Mubarak je odgovorio da je rekao Obami da on "ne shvata egipatsku kulturu, niti šta će se dogoditi ako se on sada povuče".