Svijet
0

Vlassi: Ako proglasimo nezavisnost Kosova, Srbija ne smije krenuti tenkovima i oružjem

FENA
Ideja o nastavku razgovora sa Srbijom o statusu Kosova je besmislena i neće imati nikakav efekt niti ikakve rezultate, izjavio je danas za Federalnu novinsku agenciju kosovski političar Azem Vlassi komentirajući novi nacrt rezolucije na kome rade evropske zemlje i SAD o statusu Kosova.

Razlog tome je, kazao je Vlassi, to što Srbija odbija prihvatiti bilo koje rješenje koje podrazumijeva nezavisnost Kosova, a na Kosovu se apsolutno ništa drugo ne prihvata što ne podrazumijeva nezavisnost.

"Taj prijedlog je prije svega, vjerujem, sračunat na to da se dobije na vremenu i da se važne članice Vijeća sigurnosti nekako usuglase s Rusijom pa da ipak rješenje za status Kosova, koje daje zeleno svjetlo za nezavisnost, prođe kroz Vijeće sigurnosti“, izjavio je Vlasi danas na Ilidži kod Sarajeva, gdje učestvuje u radu Sedme međunarodne naučne konferencije istraživača genocida (IAGS).

Ovaj kosovski političar osobno ne vjeruje da će do toga doći i da će se Rusija privoljeti za bilo koje rješenje koje podrazumijeva nezavisnost.

Pored toga, on smatra da je od samog početka pogrešno pitati Srbiju za status Kosova, „jer je Srbija ta koja je počinila tolike zločine na Kosovu i prekinula svaku moguću vezu između Srbije i Kosova“.

"Prije svega, imamo u vidu činjenicu da nema Jugoslavije, SFRJ, koja je bila. Nema Jugoslavije po ustavu iz 1984., koja je bila jedini okvir da Srbija i Kosovo budu u nekakvim međusobnim, makar i labavim, ustavnim vezama. Kad se sve ovo ima u vidu, mislim da je najrealnije da se period od četiri mjeseca iskoristi za to da, ako ne prođe pitanje nezavisnosti Kosova kroz Vijeće sigurnosti, mi izvršimo odgovarajuće pripreme i Skupština Kosova proglasi nezavisnost Kosova“, naglasio je Vlassi.

To bi, prema njegovim riječima, značilo da institucije Kosova, uime 95 posto građana Kosova, Albanaca i svih drugih nesrpskih zajednica, iskoristi pravo koje ima po ustavu iz 1984. godine i koje je u međuvremenu delegirano na Vijeće sigurnosti da ga riješi, te proglasi nezavisnost Kosova. Drugim riječima, ta nezavisnost znači izgradnju demokratske, građanske države u onim okvirima i po onim kriterijima koje podrazumijeva Ahtisaarijev plan.

"Potpuno sam siguran, danas da proglasimo nezavisnost Kosova, Srbija više ne smije krenuti tenkovima i oružjem na Kosovo“, naglasio je Vlassi.

Izjavu srbijanskog premijera Vojislava Koštunice da Srbija odlučno odbacuje novi nacrt američke rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a o Kosovu, „jer je i on priprema za nezavisnost“, te da „Kosovo neće biti nezavisno“ i da „tu činjenicu ne mogu promijeniti američki zvaničnici svojim izjavama“ Vlassi smatra "tvrdom“. Ono što se, dodao je, često čuje u javnosti kao stav Rusije i Srbije – da bi najgora varijanta bila da se proglasi nezavisnost Kosova – izražava njihov stav da će, ako to bude učinjeno, oni ostati da kukaju, ali neće moći baš ništa poduzeti da to spriječe.

"Srbija više nije ta koja može da spriječi nezavisnost Kosova. Posljednje što je mogla učiniti u vrijeme Slobodana Miloševića to je 1989. i 1990. godine da pogazi ondašnji ustavni položaj Kosova, ali je tada bila potpuno druga situacija. Bili smo u jednoj Jugoslaviji koja je već smrdjela na trulež, pa je zloupotrijebljen ustavni položaj Jugoslavije, i JNA, i saveznog državnog i partijskog vrha – da asistiraju Miloševiću u takvim opasnim i prljavim odlukama. Koštunica i bilo koji Koštunica u Srbiji može da kuka, ali nema te snage niti tog načina da ponovi Miloševićevu politiku“, izjavio je Vlasi za Federalnu novinsku agenciju.

Novim nacrtom rezolucije predviđaju se pregovori Beograda i Prištine o budućem statusu Kosova u trajanju od 120 dana, ali se ne navodi da bi se u slučaju propasti pregovora automatski proglasila nezavisnost.