Njemačka
0

Vlasnik DM-a poklonio imovinu u dobrotvorne svrhe

FENA
Getz Werner
Getz Werner
Apel američkog milijardera Warrena Buffetta da bogataši barem polovinu svoga imetka daju za dobrotvorne svrhe imao je odjeka i s druge strane Atlantika, u Njemačkoj, gdje je vlasnik njemačkog lanca drogerija DM Getz Werner odlučio jednoj dobrotvornoj fondaciji ustupiti ukupan udio u kompaniji - oko milijardu eura.

Milijarder i osnivač lanca drogerija DM, koji o pravednosti, kako kažu analitičari, ima drugačije predstave od većine drugih poduzetnika, odlučio je svoju imovinu prebaciti na jednu dobrotvornu fondaciju, što znači da njegovih sedmero djece neće postati nasljednici.

Werner, vlasnik oko 2.200 prodavaonica DM širom Evrope, smatra da nije sramota ako svojoj djeci, koja imaju dobro obrazovanje, ne ostavi milione. On je kazao da njegova djeca zbog ovakve odluke neće patiti, već će biti podržavana da se dokažu.

Njemački milijarder smatra da djeca imaju pravo na "dobar start u životu", ali ne i na to da se roditelji cijelog života brinu i osiguravaju im blagostanje.

Vlasnik DM-a, čiji je godišnji promet veći od pet milijardi eura, istovremeno, misli kako bi svaki Nijemac trebalo od države da dobiva 1.000 eura zagarantovanog prihoda bez obzira radi li ili ne, a nedavno je objavio i jednu knjigu o tome.

Werner je prije 37 godina osnovao prvu DM prodavaonicu, a danas u njegovim podružnicama širom Evrope ima oko 34.000 zaposlenih.

U SAD-u se četrdeset bogatih američkih porodica i pojedinaca pridružilo nedavno suosnivaču Microsofta Billu Gatesu i milijarderu investitoru Warrenu Buffettu obavezujući se da će najmanje polovinu svoga bogatstva dati u dobrotvorne svrhe.

Kampanju je pokrenuo Buffett, predsjednik i izvršni direktor firme Berkshire Hathaway, koji je 2006. odlučio 99 posto svoga bogatstva dati u dobrotvorne svrhe.

Tada je "vrijedio" oko 44 milijarde dolara. Otada je, i pored godišnjih donacija za pet fondacija, njegovo bogatstvo, zahvaljujući povratu investiranih sredstava, povećano na gotovo 46 milijardi dolara.

Osim obavezivanja na donatorsku djelatnost, Gates i Buffett od milijardera koji pristupe njihovoj kampanji traže i obećanje da će "davati mudro" i učiti od svojih kolega donatora.

Među milijarderima koji su se odazvali ovom pozivu i gradonačelnik je New Yorka Michael Bloomberg, prenijele su agencije.

"Želite li učiniti nešto za svoju djecu i pokazati im kako ih mnogo volite, daleko je najbolja stvar da podržite organizacije koje će stvoriti ljepši svijet za njih i za njihovu djecu. Time što dajemo potičemo i druge da također daju - svoj novac ili vrijeme", rekao je nedavno Bloomberg.

Među ostalim darodavcima je i šef medijske kompanije IAC (InterActiveCorp) Barry Diller, zatim suosnivač kompjuterske firme Oracle Larry Ellison, energetski magnat T. Boone Pickens, medijski magnat Ted Turner, kao i filmski režiser George Lucas.

Kada bi se ovom pozivu odazvalo svih više od 400 američkih milijardera, evidentiranih u časopisu Forbes, sakupilo bi se oko 600 milijardi dolara, objavili su ranije predstavnici toga lista.

U SAD-u živi oko 40 posto svih milijardera na svijetu.