Grčka
0

Vlasnici restorana i kafića vratili pepeljare na stolove

FENA
Vlasnici restorana i kafića u Grčkoj vratili su u ponedjeljak pepeljare na stolove u svojim objektima, otvoreno prkoseći zakonu o zabrani pušenja na javnim mjestima koji je stupio na snagu 1. septembra.

Oni su se odlučili na ovaj potez jer smatraju da bi zabrana pušenja bio posljednji udarac njihovom poslovanju koje je već ozbiljno uzdrmano svjetskom finansijskom krizom, šo je istakao i generalni tajnik Saveza vlasnika restorana u Grčkoj, Georgos Kavatas, prenosi Reuters.

Kavatas je objasnio da je do sada zatvoren veliki broj kafea i restorana i da će ih još najmanje 20.000 morati da prestanu da rade.

Smatra se da pušači čine 40 posto od oko 11 miliona stanovnika Grčke.

Analitičari u Grčkoj ističu da je provođenje zakona o zabrani pušenja neka vrsta glavnog ispita za vladinu odlučnost da primjeni reforme, što zahtijeva Međunarodni monetarni fond (MMF) i EU koji su velikim zajmom spriječili bankrot te zemlje.

Dugogodišnja praksa u Grčkoj je da se strogi zakoni lako usvajaju ali da se skoro nikada ne provode.

Generalni tajnik ministarstva zdravlja Antonis Dimopulos je izjavio kako je vlada odlučna da provede zakon o zabrani pušenja, ali da odlaže primjenu sankcija jer želi da uvjeri ljude da dobrovoljno primjenjuju taj zakon.