Simbol otpora komunističkoj vlasti
0

FOTO+VIDEO / Vlasnici prihvatili nagodbu, srušena kuća na autoputu u Kini

Klix.ba
(Foto: AFP)
Luo Baogen i njegova supruga odbijali su prodati kineskim vlastima kuću koju im okružuje autoput. Ipak, popustili su pred pritiscima o pristali na odštetu od 41.000 dolara.

Peterospratna kuća koja je postala simbol otpora kineskih građana srušena je prije dva dana. Kako je potvrdio čelni čovjek sela Xiayangzhang Chen Xuecai, bračni par je pristao na kompenzaciju nakon čega se pristupilo rušenju. Kuća se nalazila na sredini puta koji vodi prema novoizgrađenoj željezničkoj stanici u gradu Wenlingu.

Nedugo nakon što je 67-godišnji Lu sagradio kuću koja ga je koštala oko 95.000 dolara, kineske vlasti ponudile su mu 35.000 dolara da je ukloni kako bi se put mogao napraviti.

Međutim, Kinez je odbio tu ponudu. Nakon toga, cifra je povećana na 41.000 hiljadu što je, ispostavilo se, bilo dovoljno da Lu pristane nakon čega se pristupilo rušenju.

Chen je izjavio kako im je dosadila pažnja svjetskih medija što je bio i jedan od glavnih razloga zbog čega se Luo odlučio na prodaju. Kineske vlasti odlučuju se na neke radiklane mjere kao što su isključivanje struje i vode kada su ovakvi slučajevi u pitanju.

Čelni čovjek sela Xiayangzhang tvrdi da se to nije desilo u ovom slučaju.