Francuska
0

Vlasnici carskih obveznica iz 1906. traže odštetu od Rusije

FENA
Crkva svetog Nikole u Nici
Crkva svetog Nikole u Nici
Francuzi koji posjeduju carske obveznice iz 1906. godine traže od Rusije da im plati 100 miliona eura, a kao vid odštete predlažu zaplijenu jednog pravoslavnog hrama.

Titulari obveznica izdatih u doba carske Rusije, njih oko 300.000, okupljenih u udruženju Afiper, zahtijevaju da se radi njihovog obeštećenja zaplijeni crkva svetog Nikole u Nici, jedna od najljepših pravoslavnih svetinja izvan Rusije, prenosi u srijedu Tanjug.

  • Tražimo njenu konfiskaciju, kao i konfiskaciju svih umjetničkih djela i predmeta koji se u njoj nalaze, kako bismo vratili novac od zajma, kazao je Eric Sanitas, predsjednik Afipera.

  • Da bi vratila vlasništvo nad crkvom svetog Nikole, Rusija se pozvala na kontinuitet države od cara Aleksandra II. Ono što važi za vlasništvo, treba da važi i za dugove, smatra Sanitas.

U nastojanju da vrate novac koji su njihovi preci izgubili nakon boljševičke revolucije 1917. godine, kada su njihove obveznice obezvrijeđene, članovi Afipera su 2002. godine pokušali da zaplijene najveći ruski školski brod Murmanska, "Sedov", kada je doplovio u marsejsku luku.