Sirija
1

Vladine snage zlostavljaju zatvorenike svih uzrasta

SRNA
Međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Human Rights Watch (HRW) u svom novom izvještaju navodi da su sirijske snage koristile seksualno nasilje za mučenje muškaraca, žena, djevojaka i dječaka uhapšenih tokom sukoba.

U saopštenju se ističe da je pod zlostavljanje uključeno "silovanje, penetracija sa raznim predmetima, prisilno skidanje odjeće i elektrošokovi i batinanje po genitalijama".

Brojni svjedoci govorili su o tome da su bili zatvoreni zbog njihovog političkog angažovanja, dok su drugi govorili da su nejasni razlozi zatvaranja, ali da su izlagani sličnoj taktici zlostavljanja.

"Seksualno nasilje u pritvoru je jedno od brojnih užasnih oružja iz arsenala torture sirijske vlade i njihove bezjednosne snage redovno to koriste za poniženje i degradiranje zatvorenika, uz potpuni imunitet. Napadi nisu ograničeni na zatvorske objekte. Vladine snage i provladina milicija šabiha takođe seksualno napadaju žene i djevojke tokom upada u kuće i pretrese naselja", rekla je direktor HRW za Bliski istok Sarah Lee Whitson.