Svijet
0

Vladine snage na Komorima zauzele pobunjenički otok Anjouan

FENA
Vlasti zemlje arhipelaga u Indijskom okeanu, Komora, saopćile su da su u utorak preuzele kontrolu nad pobunjeničkim otokom Anjouan, nakon napada s mora uz podršku Afričke unije (AU).

"Otok Anjouan pod punom je kontrolom vojske", izjavio je major Ahmed Sidi novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s predstavnicima AU na susjednom otoku Moheli, javio je Reuters.

"Do sada nemako ni mrtvih ni ranjenih nad kojima bismo žalili. Sve pobunjeničke vođe su pobjegle i nijedan od njih nije pronađen", kazao je.

Ranije je zvaničnik iz predsjedničke palače saopćio da je Komorska vojska zajedno s oko 400 vojnika AU pokrenula "prvi val" napada na Anjouan, jedan od tri otoka u arhipelagu gdje su česti državni udari i koji je stekao nezavisnost od Francuske u 1975.

Uz podršku 1.350 vojnika AU, nacionalna vlada namjerava brzo svrgnuti lokalnog vođu Andojuana, bivšeg žandara obučenog u Francuskoj, Mohameda Bacara, koji je došao na vlast na nelegalnim izborima prošle godine i komanduje milicijom od nekoliko stotina ljudi.

Nije bilo nikakvih vijesti o tome gdje se nalazi Bacar i šta se desilo s njim, a uz prekinute telefonske veze nije se moglo doći do nezavisne potvrde napretka komorskih snaga na terenu.

Analitičari tvrde kako se AU nada da će odnijeti relativno laku pobjedu u Anjouanu - koji broji samo 300.000 stanovnika - kako bi stekla izvjestan međunarodni prestiž i bacila u sjenu nevolje u kojima se našla u svojim mirovnim misijama u Sudanu i Somaliji.

Komorski otoci koji leže duž istočne afričke obale - i uzgajaju vanilu, karanfilić i ylang-ylang, cvijet čije se ulje koristi u aromoterapiji - prvo su naseliili arapski pomorci prije hiljadu godina, da bi kasnije postali raj za pirate.