Svijet
0

Vladimir Putin: Terorizam idejni nasljednik nacizma

NINA
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas u Moskvi da je terorizam "idejni nasljednik" nacizma.

Nacizam, ekstremizam i terorizam su prijetnje koje se "hrane iz istih ideoloških jasli", rekao je ruski predsjednik otvarajući summit lidera Zajednice nezavisnih država. Predsjednik Putin je napomenuo da od tih prijetnji treba "štititi našu jedinstvenu, miroljubivu zajednicu civilizacija".

"Upravo na našu inicijativu Glavna skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 8. - 9. maj Danom pomirenja i sjećanja i pozvala na ujedinjenje napora država u borbi protiv idejnih nasljednika nacizma - terorizma, kao i ideoloških doktrina zasnovanih na rasizmu i ksenofobiji", podsjetio je Putin.

Ruski predsjednik je ukazao da novi naraštaji trebaju znati istinu o događajima iz Drugog svjetskog rata, jer "znati takvu istinu, znači imati unutarnji imunitet na propagandu ekstremizma i ksenofobije, nacionalizma i vjerske mržnje".

Uz to, dodao je Putin, to znači čuvati svijet od reprize sukoba i ratova zasnovanih na genocidu, nacionalnoj i rasnoj superiornosti.

Kako je najavljeno, summit koji se odvija u moskovskom hotelu President završit će se potpisivanjem deklaracije o saradnji na humanitarnom planu. Na neformalnom susretu sudjeluju lideri svih zemalja ZND-a, izuzev predsjednika Gruzije i Azerbajdžana Mihaila Sakašvilija i Ilhama Alijeva.

Predsednik Turkmenije Saparmurat Nijazov pridružio se kolegama prvi put poslije pauze od nekoliko godina, a predsjedniku Ukrajine Viktoru Juščenku je to prvo sudjelovanje na summitu lidera ZND-a.