Njemačka
0

Vladimir Putin se zalaže za zonu slobodne trgovine

FENA
Vladimir Putin  (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin u četvrtak kasno navečer je doputovao u Berlin, a u petak će se sastati s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i govoriti na Odboru za Istok njemačke privrede.

Putin se založio za stvaranje slobodne trgovinske zone i zajedničke industrijske politike svoje zemlje s Evropskom unijom.

On je u autorskom prilogu za Süddeutsche Zeitung pledirao za ''harmonično privredno društvo od Lisabona do Vladivostoka'' i naveo da bi ubuduće mogla da se razmotri i eventualno zona slobodne trgovine.

Putin smatra da bi bile smislene strategijske alijanse firmi u oblasti brodogradnje, autoindustrije, vazduhopolovne industrije, tehnologija za istraživanje svemira, medicine, te farmakoindustrije.

Ruski premijer se založio za ukidanje viznog režima i napisao da vizna sloboda ne bi trebalo da bude kraj, već početak jedne prave integracije Rusije i EU.

Merkel je u četvrtak izjavila da, pod određenim uvjetima, podržava predlog Putina o stvaranju slobodne trgovinske zone između Rusije i EU. Istakla je da bi zona slobodne trgovine, kakvu predlaže Putin, bila u interesu EU, prenosi AP.

Čelnica privredno najjače zemlje Unije, međutim, napominje kako bi Rusija prvo trebalo da kompletira svoj pristup Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.

Merkel je istakla i da neki najnoviji ruski koraci ne pogoduju stvaranju zone slobodne trgovine s EU, ukazujući na nedavne trgovinske sporazume Rusije s Bjelorusijom i Kazahstanom.