Vanity Fair
0

Vladimir Putin najutjecajnija osoba na svijetu

Sarajevo-x.com
Ugledni magazin Vanity Fair objavio je svoju godišnju listu 100 nautjecajnijih i najmoćnijih osoba na svijetu, a vjerovali ili ne, na samom vrhu osvanuo je bivši ruski predsjednik, a aktuelni ruski premijer Vladimir Putin.

Ruski premijer, koji je nedavno izazvao međunarodnu krizu i razbjesnio SAD i Europsku uniju zbog ruske vojne intervencije u borbi Južne Osetije za nezavisnost od Gruzije, zasjao je na prvom mjestu važne liste Vanity Faira, a koje je prošle godine osvojio Rupert Murdoch.

Prema pisanju Vanity Faira, ova lista "predstavlja svjetsku grupu mislilaca, vlasnika, stvaralaca i kupaca koji stvaraju nove trendove, formiraju mišljenja i prave programe u svijetu politike, zabave, medija, poslovanja, tehnologije i mode".

Poredak na tradicionalnoj listi poznatog magazina baziran je na "nekoliko kriterija: bogatstvu i moći, ali i viziji, filantropiji i faktoru X".

Vladimir Putin je, prema mišljenju Vanity Faira, zadržao de facto poziciju lidera najveće države na svijetu, iako je funkciju predsjednika, koju je obnašao punih osam godina, u maju prepustio Dmitriju Medvedevu. U Rusiji je heroj jer je oživio rusku ekonomiju, što pokušava izvršiti i reorganizaciju vojske ove zemlje, te Rusiji vratiti ponos i odgovarajuće mjesto u svijetu.

U Vanity Fair svakako se spominje činjenica da je 55-godišnji lider često i na udaru kritike zbog sputavanja slobode govora i demokracije, kontrole medija, zatvaranja svojih neprijatelja i postavljanja dugogodišnjeg štićenika Medvedeva u predsjedničku fotelju.

A kada je riječ o faktoru X, bivši KGB-ov agent je pokazao svoju pravu "mačo" stranu , kada je nedavno spasio grupu ruskih reportera i naučnika od odbjeglog sibirskog tigra.

Među prvih deset najutjecajnijih i najmoćnijih osoba na listi Vanity Fair našli su se:

  1. Vladimir Putin, ruski premijer
  2. Rupert Murdoch, News Corp.
  3. Sergey Brin, Larry Page i Eric Schmidt (Google)
  4. Steve Jobs, Apple, Disney, i Pixar
  5. Warren Buffett, Berkshire Hathaway
  6. Jeff Bezos, Amazon
  7. Sheikh Mohammed bin Rashid al Maktoum, vladar Dubaija
  1. Roman Abramovich, Millhouse Capital
  2. Angelina Jolie i Brad Pitt, glumci i aktivisti
  3. Al Gore, borac za zaštitu okoliša