Svijet
4

Vladimir Putin: Barack Obama je spreman za partnerstvo s Rusijom

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je na sastanku s američkim državnim sekretarom Johnom Kerryjem u Moskvi da posljednji telefonski razgovori s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Barackom Obamom ukazuju na njegovu spremnost za partnerstvo s Rusijom.

"Naš posljednji razgovor s predsjednikom Obamom me uvjerava da mi zaista iskreno želimo ne samo saradnju, njeno uspostavljanje, već i postizanje rezultata", rekao je Putin.

On je dodao da će Rusija nastaviti pomagati u oslobađanju američkih građana u Siriji. Kerry je izrazio nadu da će biti postignut napredak u pregovorima o Siriji.

"Nadamo se da će biti postignut stvarni napredak koji će se moći mjeriti, progres koji će se zaista realizirati - radi se o Siriji", rekao je Kerry.

Moskva i Washington mogu mnogo uraditi na uspostavljanju mira, između ostalog u Siriji i Ukrajini.

"Predsjednik Obama i ja smatramo da se sada SAD i Rusija nalaze u takvoj fazi da možemo zaista mnogo uraditi na uspostavljanju mira", rekao je američki državni sekretar.

Prema njegovim riječima, ne radi se samo o Siriji, ni samo o Ukrajini, već i o drugim potencijalnim oblastima u kojima bi moglo doći do ozbiljnog napretka. Sastanku Putina, Kerryja i Lavrova u Kremlju prisustvovali su pomoćnik ruskog predsjednika Vladislav Surkov, pomoćnica državnog sekretara Victorija Nuland i američki ambasador u Rusiji John Taft.